3 Tips Cari Duit Online Dengan Affiliate Marketing!

3 Contoh Kerja Sambilan Di Rumah Yang Menguntungkan Tanpa Modal Besar
01/11/2017

Ikuti Langkah Sebenar Cari Duit Online Dengan Affiliate Marketing

 

Nak cari duit online dengan affiliate marketing ini kena ada ilmu.Bukan semua orang yang cari duit online dengan affiliate ini berjaya.Ramai yang putus asa ketika baru nak bermula.Sebab itu,sebelum nak memulakan sesuatu perkara,kita perlu belajar terlebih dahulu.

Jom baca bagaimana lelaki ini buat duit online secara affiliate sehingga menjana jualan 6 angka >>

Saya mula berjinak-jinak dengan bisnes Affiliate sejak awal tahun 2017, bahkan ini adalah model bisnes yang mula-mula saya belajar cari duit online.Saya hanya membuat bisnes online ini secara sambilan di rumah.Ini kerana saya sudah ada kerja tetap di siang hari.

Dengan hanya kerja sambilan di rumah,saya berjaya membuat jualan sebanyak 3 angka sebulan.Bisnes affiliate ini sangat memudahkan kerana anda tidak perlu simpan stok atau pos barang pun.Anda cuma perlu promosikan link affiliate dan sekiranya ada jualan anda akan terima komisyen.

Tahun 2017, saya lihat bisnes Affiliate kini makin berkembang apabila semakin ramai usahawan menawarkan program affiliate untuk produk masing-masing. Apa yang penting ialah bagaimana untuk anda mengambil peluang ini dan mula menjana pendapatan melalui bisnes affiliate.

Secara asasnya, bisnes affiliate mempunyai fundamental yang sama seperti bisnes online yang lain. Iaitu bagaimana untuk anda buat jualan terhadap produk yang anda promosikan. Bezanya cuma produk yang anda promosikan ini bukanlah produk anda sendiri, tetapi adalah produk orang lain dan anda bertindak sebagai ejen (promoter) untuk produk tersebut.

lazada affiliate program

Saya sendiri secara personal sangat suka dengan bisnes affiliate ini, kerana saya boleh fokus untuk melakukan marketing & sales sahaja. Manakala urusan penghantaran produk & perkhidmatan pelanggan akan dikendalikan oleh pemilik produk. Kerana tidak dinafikan, untuk melayan karenah pembeli ini, tidak semua orang mampu bersabar dan bertahan 😀

Justeru, anda sangat bertuah hari ini kerana saya akan kongsikan langkah demi langkah bagaimana untuk anda cari duit online dengan bisnes affiliate ini, walaupun ini adalah first time anda mendengar istilah affiliate!

Ini dia 3 Langkah yang anda perlu lakukan sebagai ejen (affiliate):

1. Pemilihan produk

Ini perkara asas. Anda perlu bijak dalam memilih produk yang sesuai untuk anda promosikan. Ada banyak produk yang anda boleh promosikan sebagai affiliate. Apa yang penting ialah produk tersebut mestilah telah terbukti mampu dijual dan ada permintaan di dalam pasaran.

Pada peringkat ini, ia dipanggil proses validasi (validation process). Iaitu anda perlu mengenalpasti apakah produk yang mudah dijual. Namun biasanya proses ini akan mengambil masa yang agak panjang, namun jangan bimbang.. Dalam artikel ini saya akan tunjukkan satu produk yang mudah dijual dan telah terbukti telah memberikan pulangan lumayan kepada ramai yang mempromosikan produk tersebut.

Anda boleh cuba untuk promosikan produk ini juga.

cari duit online Panduan-Ebay

Lihat salah seorang ejen affiliate yang mempromosikan produk ini, beliau berjaya hasilkan lebih RM200,000 jualan dalam tempoh 3 bulan:

cari duit online AffiliateMethod

 

Untuk promosikan produk ini, ikuti langkah demi langkah berikut:

Langkah #1:

Daftar sebagai affiliate melalui pautan berikut:
http://billing.mamabaryani.com/register

cari duit online aff1

 

Langkah #2:

Tambah maklumat akaun bank anda untuk pembayaran komisyen kelak.

Klik menu Payment Gateway >> Add New

 

cari duit online affiliate1

Lengkapkan maklumat akaun bank anda, kemudian klik butang Save.

 

Langkah #3:

Untuk mendapatkan pautan affiliate anda:

Klik menu Marketplace >> Action seperti dalam gambar di bawah.

Pilih produk “Ebay Intelligence – Ebook Panduan Ebay 2017”

cari duit online ss

 

Ada 2 jenis link yang dipaparkan:

Link 1 – Akan redirect ke sales page
Link 2 – Akan redirect ke order page

Anda hanya perlu copy dan paste untuk promosikan pautan ini.

cari duit online link affiliate

 

 • Ebay Intelligence Pakej A (RM97) = Komisyen RM40 per jualan
 • Ebay Intelligence Pakej B (RM197) = Komisyen RM80 per jualan
 • Ebay Intelligence Pakej C (RM497) = Komisyen RM120 per jualan

 

2. Promosi Link Affiliate

Selepas anda selesai memilih produk untuk anda promosikan sebagai affiliate, kini sampailah di fasa yang paling penting. Iaitu Marketing.

Sebagai affiliate, part ini anda perlu kreatif, kerana matlamat anda ialah supaya prospek klik pada Link Affiliate anda kemudian membeli produk yang anda promosikan tersebut.

Untuk strategi promosi, ada pelbagai kaedah yang anda boleh gunakan. Namun sebagai permulaan, anda boleh gunakan kaedah berikut:

Facebook Page

paste link di page

Saya suka menggunakan Facebook Page kerana post yang diupdate di sini boleh diiklankan menggunakan Facebook Ads. Berbeza jika posting yang diupdate di profile, ia tidak boleh diiklankan menggunakan Facebook Ads. Jadi, potential reach menjadi agak rendah, lebih-lebih lagi jika jumlah rakan anda di FB masih lagi sedikit.

Justeru, saya sarankan agar anda mulakan di Facebook Page untuk long term promotion.

Update posting yang minta orang untuk komen ‘PM’ atau ‘Saya Berminat’ atau seumpamanya yang bertujuan untuk wujudkan ‘engagement’ pada posting tersebut. Ia juga secara tidak langsung akan membantu posting anda menjadi lebih viral.

Semasa menggunakan Facebook Ads untuk iklankan produk yang saya promosikan, saya guna kaedah berikut:

 • Budget: RM10 sehari per iklan
 • Placement: Mobile only
 • Interest: Set 1 interest per iklan
 • Objektif: Page Post Engagement
 • Call to action: Minta orang komen

Lihat contoh iklan ini. Simple copywriting, dan Call to action yang santai “Sape Nak”.

cari duit online contoh-iklan

 

Apabila ada prospek yang komen berminat, maka anda hanya perlu mesej mereka secara personal dan berikan Link Affiliate anda tadi.

Contoh ayat:

Terima kasih kerana berminat dengan
Ebook Panduan Ebay.

Maklumat lanjut boleh didapati dengan
melayari pautan berikut:

=> LINK AFFILIATE ANDA

Semoga ia bermanfaat buat anda.

 

3. Scale Up

Selepas iklan anda telah berjalan dengan baik. Dan anda dah start menerima jualan daripada iklan tersebut, saya sarankan agar anda tambah kos iklan anda sedikit demi sedikit.

Anda hanya perlu duplicate iklan yang dah berjalan elok, dan set untuk target interest yang berlainan pula.

Jika iklan sebelum ini anda target interest orang yang dah like page ‘Prof Muhaya’, jadi untuk iklan yang anda duplicate tadi, maybe anda boleh set untuk interest ‘Dr Fadhilah Kamsah” dan lain-lain. Ini sebagai contoh sahaja. Anda bebas untuk ubah suai sehingga iklan anda benar-benar berjaya menghasilkan jualan yang bagus untuk anda.

 

Semoga dengan perkongsian di atas sedikit sebanyak membantu anda untuk memulakan bisnes affiliate anda hari ini!

3 Contoh Kerja Sambilan Di Rumah Yang Menguntungkan Tanpa Modal Besar

 

AffiliateMethod: Strategi Praktikal Cari Duit Online Secara Affiliate Marketing

cari duit online salina

Bagaimana AffiliateMethod boleh membantu anda buat duit melalui internet?

 • Affiliate Method adalah pakej video tutorial yang menerangkan modul-modul Bengkel Affiliate yang telah  dianjurkan sebelum ini oleh Tuan Rahman Basri.
 • Ia mengandungi 4 modul utama yang akan menerangkan secara lanjut untuk anda, teknik-teknik yang telah terbukti berkesan untuk menghasilkan jualan melalui produk-produk affiliate yang anda bakal promosikan.
 • Dengan kesemua modul padat ini, saya berani jamin ia akan membantu anda dari segi persiapan awal sehingga akhir bagaimana untuk terus konsisten cari duit online secara affiliate marketing.

AffiliateMethod ini adalah sebagai panduan dan bukti sebenar tentang bagaimana anda juga boleh menjana pendapatan sekurang-kurangnya RM1,000 – RM10,000 anda yang pertama dengan menjual produk orang lain.Yang paling penting anda boleh jana pendapatan tambahan melalui online bisnes sahaja.

Jika anda berminat untuk mendapatkan “Video Tutorial Affiliate Method” dan mula jana pendapatan 3-4 angka setiap bulan, anda boleh dapatkannya dengan klik butang Tempah Sekarang di bawah:

 

 

Tempah sekarang, dan mula cari duit online secara Affiliate.

 

 

adi
adi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: